Het opvoeren van een buitenboordmotor, ook wel ‘tuning’ genoemd, is een bekend fenomeen. Het zorgt ervoor dat de prestaties van de buitenboordmotor worden verbeterd. Toch is een buitenboordmotor opvoeren niet altijd mogelijk en zitten er ook nadelen en risico’s aan. We leggen in dit blog alles uit over de voordelen, nadelen en alternatieven voor je buitenboordmotor opvoeren.
Hoe voer je een buitenboordmotor op?
Het opvoeren van een buitenboordmotor zorgt onder andere voor meer vermogen en snelheid. Dit kan worden gedaan door aanpassingen aan verschillende onderdelen van de motor, zoals de carburateur, de uitlaat en de propeller. Maar vaak wordt het gedaan door de software van de motor aan te passen, om zo de brandstof- en luchtmengsels te optimaliseren. Voer niet zomaar je eigen buitenboordmotor op, maar laat dit doen door een bedrijf dat er verstand van heeft. Neem contact met ons op voor vragen.
Waarom buitenboordmotor opvoeren?
Het opvoeren van de buitenboordmotor wordt vooral gedaan om de prestaties te verbeteren:
- Door je buitenboordmotor op te voeren, komt er meer vermogen vrij;
- De gasrespons wordt verbeterd;
- De limiet van het toerental wordt verhoogd;
- De koppel wordt lager;
- Het wegtrek vermogen wordt verhoogd.
Nadelen buitenboordmotor opvoeren
Hoewel er genoeg voordelen zijn om je buitenboordmotor op te voeren, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan niet elke motor worden opgevoerd. Dit is namelijk afhankelijk van de fabrikant, het type motor en het productiejaar. Daarnaast kan het opvoeren van je buitenboordmotor oververhitting, een verhoogde slijtage en verlies van garantie tot gevolg hebben. Daarom is het belangrijk om de mogelijke gevolgen en beperkingen te begrijpen voordat je besluit om je buitenboordmotor op te voeren.
Risico’s buitenboordmotor opvoeren
Het opvoeren van je buitenboordmotor kan risico’s met zich meebrengen, denk aan hoge boetes. Het opvoeren van je buitenboordmotor kan namelijk illegaal zijn op sommige wateren. Ook raden we het opvoeren van je buitenboordmotor sterk af als je geen vaarbewijs hebt. Zonder vaarbewijs mag je namelijk maar 20 km per uur varen. Word je betrapt op het sneller varen dan deze snelheid, dan kun je een flinke boete krijgen. Dit kan ook al gebeuren als jouw vaartuig het vermogen heeft om sneller te gaan dan 20 km per uur, dus pas hiervoor op.
Alternatief
Wil je liever je buitenboordmotor niet opvoeren, maar zou je wel graag sneller willen varen? Het verhogen van de montagepositie van je buitenboordmotor kan soms helpen om de prestaties van je boot te verbeteren. Botenbouwers monteren motoren vaak lager dan noodzakelijk, uit voorzichtigheid. Ze weten namelijk niet hoe de boot beladen, aangedreven en gebruikt zal worden nadat deze verkocht is. Door de motor hoger te plaatsen, kan de weerstand van de onderkant van de motor worden verminderd. Het resultaat is een hogere topsnelheid.
Helaas zitten ook hier nadelen aan. Wanneer de schroef dichter bij het wateroppervlak komt, wordt het lastiger voor de boot om in plané te komen. Daarnaast kan het trimvlak boven de schroef minder effectief zijn, wat het sturen bij hoge snelheden moeilijker maakt.
Vragen? Neem contact op
Heb je vragen over het opvoeren van je buitenboordmotor? Neem dan contact met ons op via info@outboard-occasions.nl of via 0512 764 766. Wij kunnen je meer vertellen over de eventuele mogelijkheden en risico’s.