nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Heb je een boot met een buitenboordmotor? Dan is een hydrofoil misschien wel wat voor je. Een hydrofoil zorgt ervoor dat de stabiliteit en vaareigenschappen van je boot verbeterd worden. Een hydrofoil is makkelijk op je buitenboordmotor te monteren. Ontdek wat een hydrofoil is en welke je kan bestellen bij Tweedehands Buitenboordmotoren. 

Wat is een hydrofoil?

Een hydrofoil is een draagvleugel die eenvoudig op je buitenboordmotor te monteren is. De vorm van deze vleugels genereert opwaartse druk. Zonder hydrofoil kan bij hoge snelheid en lichte golfslag je boot gaan ‘dansen’. Dit is onaangenaam voor jou en je passagiers en verhoogt ook het brandstofverbruik. Een hydrofoil zorgt voor stabilisatie, waardoor je boot sneller in plané komt. Hierdoor zuigt de propeller geen lucht meer aan, maar alleen water, wat zorgt voor waterdruk onder de vleugels. Deze druk tilt de achterzijde van de boot op, waardoor de voorkant naar beneden komt. Dit verbetert de bestuurbaarheid en wendbaarheid van de boot, terwijl het brandstofverbruik minder wordt.

Voordelen van een hydrofoil

Een hydrofoil verbetert de vaareigenschappen van je boot aanzienlijk. Een hydrofoil:

 • Voorkomt dat de boot gaat ‘dansen’ bij hoge snelheden en een kleine golfslag.
 • Vermindert de druk op de boot.
 • Laat de boot sneller planeren bij lagere snelheden.
 • Verbetert de wendbaarheid en bestuurbaarheid van de boot.
 • Verplaatst de waterdruk naar de onderkant van de hydrofoil.
 • Zorgt voor meer stabiliteit.
 • Vermindert het brandstofverbruik van de motor doordat de boot sneller in plané komt.

Aanbod van hydrofoils

Outboard Occasions heeft drie soorten hydrofoils van het bekende merk SE Sport. Je kunt kiezen uit de hydrofoils 200, 300 en 400. De 200 past op alle merken buitenboordmotoren. Je buitenboordmotor moet tussen de 8 pk en 40 pk zijn. Let wel op dat de cavitatievlakken 10 centimeter breed moeten zijn. 

De 300 past ook op alle merken buitenboordmotoren, alleen moet jouw buitenboordmotor bij deze hydrofoil meer dan 40 pk hebben. De hydrofoil kan wel een vermogen van 425 pk aan. Hij is ook geschikt voor inboard motoren met een staartstuk. 

Als laatste hebben we de 400, een nieuwe variant. Om deze hydrofoil te gebruiken, moet je motor 40 pk tot 300 pk zijn. Het verschil met de 300 variant is dat er een clip is geïntegreerd in dit type hydrofoil. Het is slechts een kwestie van het klikken van de clip om het stabilisatieroer heen en het aandraaien van het ingebouwde klemsysteem. Bij de 200 en 300 varianten moet je de clip er nog bij bestellen. Let op: de clip past niet op motoren zonder vin onderaan de cavitatieplaat.

Hydrofoil op de buitenboordmotor monteren

De SE Sport 200 en de SE Sport 300 hydrofoils kunnen eenvoudig gemonteerd worden op het staartstuk van jouw buitenboordmotor middels de sport clip. Met deze clip kun je jouw hydrofoil monteren zonder gereedschap. Let op: de cavitatievlakken moeten 10 cm breed zijn en de sport clip moet je apart bestellen.

De SE Sport 400 hydrofoil is het enige model dat wordt geleverd inclusief geïntegreerde clip. Het monteren van deze hydrofoil op de buitenboordmotor is eenvoudig. Het is slechts een kwestie van het klikken van de clip om het stabilisatieroer en het aandraaien van het ingebouwde klemsysteem.

Hydrofoil kopen bij Outboard Occasions

Heb je een boot met buitenboordmotor die snel ‘danst’ op een kleine golfslag? En zou je graag willen dat je boot stabieler is tijdens de vaart en minder brandstof verbruikt? Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste hydrofoil en met het beantwoorden van al jouw vragen. Neem contact met ons op, of bestel direct een hydrofoil.

Meer nieuws & tips

boot propeller

Alles wat je moet weten over de propeller van een boot

impeller buitenboordmotor

Alles over de impeller van jouw buitenboordmotor

anode boot

Welke anode heb je nodig voor jouw boot?


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Wat is een hydrofoil?
  Een hydrofoil is een draagvleugel die je makkelijk aan je buitenboordmotor monteert. Het voorkomt het ‘dansen’ van de boot als deze op hoge snelheden vaart met een kleine golfslag. Ook zorgt een hydrofoil ervoor dat de motor minder brandstof verbruikt.
 • Heb ik een hydrofoil nodig?
  Vaar je vaak op hoge snelheden en heb je vaak last van een ‘dansende’ boot op een kleine golfslag? Dan kan een hydrofoil geschikt zijn voor jouw boot. Een hydrofoil is geschikt voor buitenboordmotoren met een vermogen vanaf 8 pk.
 • Hydrofoil zelf op de buitenboordmotor monteren?
  Een hydrofoil kun je makkelijk zelf monteren op het staartstuk de buitenboordmotor zonder te boren. Wil je de hydrofoil ook nog eens monteren zonder gereedschap? Dan raden we een SE Sport Clip aan.
 • Bespaar ik brandstof met een hydrofoil?
  Het gebruik van een hydrofoil zorgt ervoor dat je brandstof bespaart. Dit komt doordat de boot sneller in plané gaat. Hierdoor heb je een stabielere vaart en kun je op consistente snelheid varen.