12 maanden garantie op gebruikte motoren
6 jaar garantie op nieuwe motoren
Binnen 2 werkdagen bezorgd
Officieel dealer van alle topmerken
nl_NL
  • de_DE
  • en_GB

Het hebben van het juiste staartstuk voor uw buitenboordmotor is zeer belangrijk. Een staartstuk dient als stuw en roer om uw boot optimaal te laten varen.

Als u niet het juiste staartstuk heeft, kan uw boot niet goed functioneren. We onderscheiden een kortstaart en langstaart voor uw buitenboordmotor.

Hoe wordt het staartstuk gemeten?

Om erachter te komen of u een kortstaart of langstaart nodig heeft, meet u de hoogte van de spiegel op. U meet de spiegel door de afstand van de bovenkant van de spiegel tot het onderste punt van de boot te berekenen. Het is wel belangrijk dat de cavitatieplaat van de buitenboordmotor een paar centimeter onder het laagste punt van de boot uitsteekt.

Hoe lang is een kortstaart buitenboordmotor?

Welk staartstuk u nodig heeft, hangt af van de spiegelhoogte, ook wel staartlengte. Is de spiegel tussen de 0 en 40 cm? Dan heeft u een kortstaart buitenboordmotor nodig. Meet u een spiegelhoogte tussen de 40 en 50 cm? Dan ligt het er vooral aan in wat voor wateren u gaat varen. Over het algemeen is het advies om bij een spiegelhoogte van 43 cm of minder te kiezen voor een kortstaart buitenboordmotor.

Hoe lang is een langstaart buitenboordmotor?

Een kortstaart buitenboordmotor heeft u nodig als u een spiegelhoogte van 43 cm of minder heeft. Is de spiegelhoogte 50 cm of meer? Dan heeft u een langstaart buitenboordmotor nodig. Meet u 65 cm? Dan heeft u een extra langstaart nodig. Het kan ook zijn dat u een spiegelhoogte meet van meer dan 75 cm. Dan heeft u een ultra langstaart nodig.

Wanneer een kortstaart of langstaart?

Heeft u een boot met een buitenboordmotor, dan heeft u een staartstuk nodig. Heeft u een spiegelhoogte van minder dan 43 cm, dan weet u dat u een kortstaart nodig heeft. Een spiegelhoogte van meer dan 50 cm is geschikt voor een langstaart. Zit u net tussen twee lengtes in of twijfelt u toch nog over de kortstaart of langstaart buitenboordmotor? Dan kunt u het beste kijken naar uw vaargedrag.

Vaart u het vaakst in ondiep water? Dan is het veiliger om voor een kortstaart te gaan. Zo weet u zeker dat u niet vast komt te zitten. Neem contact met ons op als u nog vragen heeft over de kortstaart of langstaart buitenboordmotoren.

Waarom is het juiste staartstuk belangrijk?

Het is belangrijk dat u het juiste staartstuk gebruikt. Gebruikt u een kortstaart buitenboordmotor terwijl uw boot daar niet geschikt voor is, dan kan de motor lucht aanzuigen. De motor zal hierdoor overtoeren gaan draaien. De kans op een kapotte motor wordt zo erg groot.

Heeft u een langstaart buitenboordmotor terwijl uw boot eigenlijk een kortstaart nodig heeft? Dan kan de diepgang en dus de weerstand van de boot toenemen. De boot ligt met de onderkant te diep in het water, waardoor deze minder snel en minder veilig vaart. Ook kunnen er ongewenste trillingen ontstaan doordat de schroef uit balans is. Ook dit kan schade toebrengen aan uw buitenboordmotor. Het is daarom erg belangrijk dat u het juiste staartstuk voor uw buitenboordmotor uitzoekt!

Heeft u vragen over het selecteren van een kortstaart of langstaart buitenboordmotor? Neem dan gerust contact met ons op.