nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Zuiniger, rustiger en milieuvriendelijker varen doe je met een 4-takt buitenboordmotor! Heb je het grootste aanbod van buitenboordmotoren al ontdekt?

 • Beduidend stiller dan 2-takt
 • Zuiniger en milieuvriendelijker
 • Ruime keuze in 4-takt buitenboordmotoren
 • Beduidend stiller dan 2-takt
 • Zuiniger en milieuvriendelijker
 • Ruime keuze in 4-takt buitenboordmotoren

Bekijk ons aanbod van 4-takt buitenboordmotoren

Over de 4-takt buitenboordmotor

Een 4-takt buitenboordmotor is een motor waar je geen olie aan de brandstof hoeft toe te voegen. In het motorblok zit namelijk al olie waar de draaiende delen mee gesmeerd worden. Een 4-takt motor heeft twee kleppen: een voor de benzine (inlaat) en een voor de verbrandingsgassen (uitlaat). Een 4-takt buitenboordmotor verschilt op verschillende vlakken van een 2-takt buitenboordmotor.

Voordelen 4-takt buitenboordmotor

4-takt buitenboordmotoren zijn qua technologie een nieuwe standaard geworden. 4-takt zorgt namelijk voor aanzienlijk minder geluid en minder trillingen tijdens het varen. Daarnaast hoef je ook geen brandstof meer te mengen. De benzine tank je gewoon bij de pomp. Wel is een 4-takt vaak iets prijziger in aanschaf. Een tweedehands buitenboordmotor is dan vaak een prima keuze.

Alle voordelen op een rij

 • 4-takt buitenboordmotoren produceren aanzienlijk minder geluid
 • Ze zijn zuiniger doordat ze minder brandstof verbruiken
 • Ze hebben minder trillingen tijdens het varen
 • Je kunt zuivere benzine tanken in plaats van mengsmering
 • 4-takt buitenboordmotoren zijn milieuvriendelijker dan 2-takt buitenboordmotoren

Verschil 2-takt en 4-takt buitenboordmotoren

In principe zijn er niet hele grote verschillen tussen een 2-takt en 4-takt buitenboordmotor. Het zijn beide verbrandingsmotoren. De kracht wordt geleverd door een ontbranding die een zuiger in een cilinder naar beneden duwt. Alleen het verschil zit bij de techniek in de zuiger: bij een 2-takt motor gaat de zuiger bij iedere ontbranding één keer op en neer (twee slagen). Bij een 4-takt motor gaat de zuiger twee keer op en neer (vier slagen).

Naast het technische aspect zijn er enkele andere verschillen tussen de twee buitenboordmotoren. Zo zijn 4-takt buitenboordmotoren duurder, wegen ze wat meer en vergt het meer onderhoud dan 2-takt motoren. Wel zijn de 4-takt motoren milieuvriendelijker en zuiniger. Hierdoor zijn de 4-takt motoren steeds meer de standaard. Dit komt door de strenge milieuregels waar motoren aan moeten voldoen. In sommige gemeenten, zoals in Amsterdam, mogen er geen 2-takt motoren meer de weg en het water op.

Buitenboordmotor inruilen

Beschikt u nog over een 2-takt buitenboordmotor of is jouw 4-takt buitenboordmotor toe aan vervanging? Ieder merk en ieder type kun je bij ons inruilen voor een 4-takt motor. Binnen één werkdag heb je een eerlijke taxatie door dé buitenboordmotorspecialist van Nederland. Zo blijf je nooit met je oude buitenboordmotor zitten. Ook door de gevoelige kleppen vraagt een 4-takt buitenboordmotor iets meer onderhoud. Met een algehele technische controle voeren onze monteurs bij dit type motor extra werkzaamheden uit, zoals het vervangen van de motorolie en het controleren of stellen van de kleppen. Een professionele onderhoudsbeurt verlengt de levensduur van jouw motor aanzienlijk!

Grootste aanbod buitenboordmotoren

Heb je het grootste aanbod van buitenboordmotoren in Nederland al ontdekt? Die vind je namelijk bij Outboard Occasions. Onze motoren worden vaarklaar geleverd en zijn grondig nagekeken op mankementen. Met onze garantie van een vaarseizoen kun je zorgeloos het water op. We leveren zowel 4-takt tweedehands buitenboordmotoren als nieuwe 4-takt motoren van topmerken als Yamaha, Honda, Mercury en Mariner.