12 maanden garantie op gebruikte motoren
6 jaar garantie op nieuwe motoren
Binnen 2 werkdagen bezorgd
Officieel dealer van alle topmerken
nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Als u aan het varen bent, wilt u natuurlijk wel dat u en uw eventuele passagiers veilig zijn. Een dodemanskoord garandeert deze veiligheid. Sterker nog: het is zelfs verplicht om te hebben op snelle boten. U leest op deze pagina meer over de werking van de dodemanskoord.

Wat is een dodemanskoord?

Een dodemanskoord is een kunststof kabel met aan het uiteinde een clip. Vaak is de kabel spiraalvormig en rood, zodat deze goed opvalt. Het ene uiteinde kunt u vastmaken aan uw pols of kleding, het andere uiteinde wordt aan de dodemansknop vastgemaakt. Een dodemanskabel kunt u zowel op een inboard als outboard motor monteren.

Hoe werkt het?

Een dodemanskoord heeft een zeer belangrijke functie: de motor laten uitvallen als de bestuurder van de boot overboord valt. Dit komt doordat het koord losgetrokken wordt van de dodemansknop. Het elektronisch circuit wordt door deze trekkracht onderbroken en de motor valt als gevolg hiervan automatisch uit. Dit is niet alleen veiliger, maar het voorkomt ook ongelukken. U kunt zich dus vast voorstellen dat het zeer verstandig is om de dodemanskoord op het water te allen tijde te dragen.

Hoe gebruikt u een dodemanskoord?

dodemanskoord om pols
Dodemanskoord om pols

Het dodemanskoord moet u bevestigen aan uw pols. Ook aan uw broek is een mogelijkheid. Daarna dient de kabel bevestigd te worden aan de dodemansknop op de motor. Wanneer u dan overboord slaat, valt de motor direct stil. Het koord blijft drijven en kunt u altijd weer terugvinden door de opvallende rode kleur. Geen zorgen over uw bewegingsruimte als u het koord om uw pols draagt: door de spiraalvorm zorgt de kabel voor genoeg speling.

Voor wie is het bedoeld?

Het dodemanskoord wordt gedragen door degene die de boot bestuurt. Zodra de bestuurder van de boot overboord valt, wordt de motor direct uitgeschakeld. Let op: u heeft een extra nodig om de motor opnieuw te starten. Het is daarom aan te raden om een tweede kabel op de boot mee te nemen. De eventuele passagiers van de boot kunnen de motor zo weer aan de praat krijgen als u in het water ligt.

Is een dodemanskoord verplicht?

Heeft u een motorboot of waterscooter die harder vaart dan 20 km per uur? Dan zijn een dodemansknop- en koord verplicht om te hebben en te gebruiken. Dit geldt ook als u langzamer vaart. Dit staat in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR). U riskeert hoge boetes als u geen dodemanskoord en -knop heeft.

Dodemanskoord voor uw buitenboordmotor

Dodemanskoord

Zoekt u een dodemanskoord voor uw Yamaha motor? Of wellicht wilt u er liever een voor uw Mercury motor? U kunt een kabel voor uw specifieke merk buitenboordmotor kopen. U kunt er ook voor kiezen om een universele variant te kopen. Deze past op vrijwel alle buitenboordmotoren door het grote aantal adapters dat erbij wordt geleverd. Zo is het koord altijd aan te sluiten op de dodemansknop van uw specifieke buitenboordmotor.

Meer informatie? Neem contact op

Wilt u meer informatie over het dodemanskoord of heeft u er een nodig? Neem dan contact met ons op. Wij weten alles over buitenboordmotoren en de werking daarvan. Wij helpen u graag verder.

Meer nieuws & tips

Verschil nieuwe en tweedehands buitenboordmotor

Het verschil tussen een nieuwe en tweedehands buitenboordmotor

Populairste buitenboordmotor in pk's

Populairste buitenboordmotoren in pk’s


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Wat is een dodemanskoord?
  Een dodemanskoord is een kunststof kabel met aan het uiteinde een clip. Vaak is de kabel spiraalvormig en rood, zodat deze goed opvalt. Het ene uiteinde maakt u vast aan uw pols, het andere uiteinde maakt u vast aan de dodemansknop op de motor.
 • Wat is een dodemanskoord op een boot?
  Een dodemanskoord op een boot is een kunststof spiraalvormige kabel met aan het uiteinde een clip. De spiraalkabel is rood, zodat deze goed opvalt. Het ene uiteinde maakt u vast aan uw pols, het andere uiteinde maakt u vast aan de dodemansknop op de motor.
 • Wat is de functie van een dodemansknop?
  Een dodemanskoord heeft een zeer belangrijke functie: de motor laten uitvallen als de bestuurder van de boot overboord valt. Dit komt doordat het koord losgetrokken wordt van de dodemansknop. Het elektronisch circuit wordt onderbroken en de motor valt als gevolg hiervan automatisch uit.
 • Wat is dodemansbediening?
  Een dodemansbediening bestaat uit een dodemanskoord en een dodemansknop. Door het koord om uw pols te doen, wordt de motor automatisch uitgeschakeld als u van boord valt. De knop is bevestigd aan de motor.
 • Wanneer dodemanskoord verplicht?
  Heeft u een motorboot of waterscooter die harder vaart dan 20 km per uur? Dan zijn een dodemanskoord en een dodemansknop verplicht om te hebben en te gebruiken. Dit geldt ook als u langzamer vaart. U riskeert hoge boetes als u deze twee onderdelen niet heeft.
 • Voor welk merk buitenboordmotor is de dodemanskoord?
  U kunt een dodemanskoord kopen voor uw specifieke merk buitenboordmotor, zoals Yamaha en Mercury. Maar u kunt ook een universele kopen. Dit koord past altijd op elke buitenboordmotor door de vele adapters die worden meegeleverd.