nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Ben je in het bezit van een boot? Dan weet je vast en zeker dat anodes voor een boot onmisbaar zijn. Een anode is een klein onderdeel, maar heeft een zeer belangrijke functie. Heb je voor het eerst een boot gekocht? Dan weet je misschien niet direct wat dit onderdeel is en wat het doet. We leggen de functie van anodes uit en welke anode je nodig hebt.

Wat is een boot anode?

Een anode is een klein opzetstukje dat onder de boot of aan het staartstuk wordt bevestigd om de boot mooi te houden en te beschermen. Door anodes te plaatsen op belangrijke onderdelen van jouw boot, zoals de onderkant en het staartstuk, voorkom je schadelijke corrosie.

Hoe werkt een anode?

Een anode beschermt de onderkant van de boot tegen schadelijke corrosie. Anodes vangen de stroming tussen verschillende metalen op. De boot wordt zo niet aangetast, maar de anodes zelf wel. Ze offeren zich dus als het ware op om de boot te beschermen. Daarom zijn anodes onmisbaar op een boot.

Hoe lang gaan anodes mee?

Anodes moeten regelmatig vervangen worden om optimaal hun werk te kunnen blijven doen. De stelregel is dat een anode vervangen moet worden als deze tot ongeveer 80% is aangetast door corrosie. Hoe lang anodes meegaan, hangt helemaal af van verschillende omstandigheden:

 • Het soort water waar je in vaart.
 • De verfsoort of combinatie met andere materialen op de boot.
 • De zuiverheid van de anode zelf.

Welke boot anodes zijn er?

Anodes worden gemaakt van zink, aluminium of magnesium. Welke anode je nodig hebt, hangt af van het water waar je in vaart. Vaar je alleen in zout water, dan is een zink anode de enige optie. Ook een aluminium anode kan in zout water varen, maar deze slijt veel sneller in zout water dan in zoet water. Daarom is een aluminium anode vooral geschikt voor zoet en brak water. Vaar je alleen in zoet water? Dan is een magnesium anode zeer geschikt.

Welke anode heb je nodig voor jouw boot?

Of je een anode van zink, aluminium of magnesium nodig hebt, hangt dus af van het water waar je in vaart. Maar naast het soort materiaal is het goed om te bedenken waar en hoe je de anode wilt bevestigen. Denk aan een anode met strip of aan een schroefbare anode. Ook kan een bepaald merk van belang zijn en waar je de anode voor nodig hebt.

Anodes bij Outboard Occasions

Heb je een of meerdere nieuwe anodes nodig? Neem dan contact op met Outboard Occasions. Wij kunnen anodes leveren of ze voor je plaatsen. Je kunt de plaatsing van de anodes ook combineren met een kleine of grote onderhoudsbeurt. Zo weet je altijd zeker dat alles aan jouw buitenboordmotor goed is.Meer nieuws & tips

buitenboordmotor trimmen

Ontdek alles over jouw buitenboordmotor trimmen


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Welke anode op een aluminium boot?
  Een aluminium anode is vooral geschikt voor zoet en brak water. Vaart u alleen in zout water, dan is een zink anode de enige optie. En een magnesium anode is alleen geschikt voor zoet water.
 • Wat is een anode voor op je boot?
  Een anode is een klein opzetstukje dat onder de boot of aan het staartstuk wordt bevestigd om de boot mooi te houden en te beschermen. Door anodes te plaatsen op belangrijke onderdelen van uw boot, zoals de onderkant en het staartstuk, voorkomt u corrosie.
 • Welke anode op een polyester boot?
  Vaart u alleen in zout water, dan is een zink anode de enige optie. Een aluminium anode is vooral geschikt voor zoet en brak water. Vaart u alleen in zoet water? Dan is een magnesium anode geschikt.
 • Waarom heb je een anode nodig voor je boot?
  Een anode beschermt de onderkant van de boot tegen schadelijke corrosie. Anodes vangen de stroming tussen verschillende metalen op. De boot wordt zo niet aangetast, maar de anodes zelf wel. Ze offeren zich dus als het ware op om de boot te beschermen.