nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Je wilt jouw buitenboordmotor weer opbergen nadat het vaarseizoen is afgelopen. Of je wilt jouw buitenboordmotor juist weer ophalen om te gebruiken. In beide gevallen dien je de buitenboordmotor te vervoeren. Maar hoe kun je dit het veiligste doen? En hoe kun je die vervelende brandstof lucht in jouw auto voorkomen? Daar heeft Outboard Occasions de antwoorden op.

Vervoeren van buitenboordmotor

Jouw buitenboordmotor vervoeren kun je uiteraard gewoon doen naar de gewenste locatie. Wel is het belangrijk om je aan een paar richtlijnen te houden. Zo voorkom je motorschade als de olie uit de carter loopt.

Wil je een buitenboordmotor vervoeren die 4, 5, 6, 8 of 9,9 pk heeft? Vervoer deze dan rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Wil je een buitenboordmotor vervoeren met 2.5 en 3.5 pk? Houd deze dan rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. In onderstaande afbeelding (figuur 1) worden de houdingen verduidelijkt.

buitenboordmotor vervoeren

a) bij vervoer rechtop
b) bij de 4, 5, 6, 8 en 9.9 pk’s moet de stuurknuppel omlaag
c) bij de 2.5 en 3.5 pk moet de stuurknuppel omhoog

We raden aan om altijd het instructieboekje te lezen bij twijfel over het vervoeren van jouw buitenboordmotor. Kom je daar ook niet verder mee, neem dan contact met ons op.

Buitenboordmotor opbergen

Je hebt jouw buitenboordmotor net vervoerd en wilt deze opbergen. Of je bent zo dicht bij de locatie waar je moet zijn, dat je de buitenboordmotor gemakkelijk kunt dragen. Let er in dat geval op dat de buitenboordmotor niet in de volgende standen gedragen, vervoerd en opgeborgen mag worden, afgebeeld op figuur 2.

buitenboordmotor opbergen

Daarnaast is het beter als je de brandstof uit de motor haalt voordat je de buitenboordmotor gaat vervoeren of opbergen. Zo voorkom je dat de motorolie gaat lekken en dat er schade aan de carburateur ontstaat.

3 tips om brandstof lucht in de auto te voorkomen

Wellicht heb je het al eens meegemaakt: je ging jouw buitenboordmotor vervoeren in de auto, maar na de rit heb je een brandstof lucht in jouw auto hangen. Dit is natuurlijk erg vervelend. We geven een aantal tips hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

1 Laat de carburateur leeglopen

Voordat je je buitenboordmotor gaat vervoeren in je auto, zorg er dan voor dat je de brandstof verwijderd. Dit doe je door de carburateur leeg te laten lopen. Je kunt dit doen door met een schroevendraaier de aftapplug los te draaien. Je kunt de brandstof ook verwijderen door de buitenboordmotor te laten draaien met de brandstofkraan dicht.

2 Sluit de ontluchting goed af

Ook is het altijd belangrijk om de ontluchting goed af te sluiten en de brandstofkraan dicht te draaien. Doe dit uiteraard voordat je de buitenboordmotor vervoeren gaat.

3 Houd de buitenboordmotor stabiel

Als laatste is een stabiele houding van de buitenboordmotor noodzakelijk. Met een stabiele houding voorkom je dat de buitenboordmotor zich ongewenst verplaatst.

Service van Outboard Occasions

Ben je nog op zoek naar een nieuwe buitenboordmotor? Bij Outboard Occasions vind je verschillende tweedehands en nieuwe buitenboordmotoren. Je kunt kiezen uit verschillende merken, zoals Yamaha, Suzuki, Tohatsu, Honda en Mercury. Maar ook op andere wensen zoals vermogen, brandstof, staartlengte en prijs kun je jouw nieuwe buitenboordmotor uitkiezen.

Wist je dat wij een buitenboordmotor ook bij jouw thuis bezorgen? Dat gaat als volgt:

 • Bestel jouw gewenste buitenboordmotor op onze website. Binnen enkele minuten ontvang je een bevestigingsmail van je bestelling.
 • Binnen één werkdag nemen wij contact met je op om jouw bestelling definitief te maken. We spreken een afhaal- of bezorgdatum met je af en je krijgt jouw factuur per e-mail toegestuurd.
 • Op de afgesproken datum komen wij de buitenboordmotor persoonlijk bezorgen.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om jouw buitenboordmotor bij ons af te halen in Ureterp, Friesland.

Meer nieuws & tips

impeller buitenboordmotor

Alles over de impeller van jouw buitenboordmotor


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Hoe buitenboordmotor vervoeren?
  Vervoer de buitenboordmotor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omhoog.
 • Buitenboordmotor vervoeren in auto?
  Om brandstof lucht in de auto te voorkomen als u de buitenboordmotor gaat vervoeren, laat u de carburateur leeglopen. Of verwijder de brandstof door de motor te laten draaien met de brandstofkraan dicht. Sluit ook de ontluchting goed af en zorg dat de buitenboordmotor stabiel ligt.
 • Buitenboordmotor liggend vervoeren?
  De buitenboordmotor kunt u liggend vervoeren. Vervoer de motor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk op de zijkant met de stuurknuppel omhoog.
 • Buitenboordmotor vervoeren op trekhaak?
  U dient de buitenboordmotor stabiel te vervoeren op de trekhaak. Vervoer de buitenboordmotor met 4, 5, 6, 8 en 9,9 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omlaag. Vervoer de motor met 2.5 en 3.5 pk rechtop of op de zijkant met de stuurknuppel omhoog. Zorg dat er geen brandstof meer in de motor zit.