nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Varen in de zomer is een erg leuke bezigheid, vooral als je een boot tot je beschikking hebt en dichtbij water woont. Maar om te varen met een motorboot, moet je wel goed de regels kennen. Wanneer is een vaarbewijs nodig en welke motor kun je het beste hebben bij elk vaarbewijs? Outboard Occasions geeft je een uitleg.

Varen zonder vaarbewijs

Je hoeft niet altijd een vaarbewijs te hebben om een motorboot te mogen besturen. Wanneer heb je geen vaarbewijs nodig? In de regel kun je boten met een lengte tot 15 meter en een maximale snelheid van 20 kilometer per uur zonder vaarbewijs besturen.

Het varen zonder vaarbewijs is ook leeftijdsgebonden. Zo mag je een motorboot besturen zonder vaarbewijs vanaf 12 jaar. De voorwaarde hiervoor is wel dat de boot niet langer dan 7 meter is en hij maximaal 13 kilometer per uur kan varen. Een roeiboot, waterfiets of kano die niet langer is dan 7 meter mag door alle leeftijden worden bestuurd.

Wanneer is een vaarbewijs nodig?

Hierboven vertelden we wanneer je een boot kunt besturen zonder vaarbewijs. Het is echter verplicht om een vaarbewijs te hebben als de motorboot die je vaart langer is dan 15 meter of harder kan dan 20 kilometer per uur. De minimale leeftijd om een motorboot te besturen waarvoor een vaarbewijs nodig is, ligt op 18 jaar.

Soorten vaarbewijzen

Vaarbewijs nodig

Heb je voor jouw boot of motor wel een vaarbewijs nodig? Of wil je graag een vaarbewijs halen? We onderscheiden vier soorten vaarbewijzen: het Klein Vaarbewijs (bestaande uit I en II), het Groot Pleziervaartbewijs, het Beperkt Groot Vaarbewijs en het Groot Vaarbewijs. We leggen je graag uit wanneer je welk vaarbewijs nodig hebt.

Klein Vaarbewijs

Voor kleine pleziervaartuigen bestaat het Klein Vaarbewijs (KVB). Het Klein Vaarbewijs bestaat uit Klein Vaarbewijs I en Klein Vaarbewijs II. In de basis heb je een Klein Vaarbewijs nodig voor plezierschepen met een lengte van 15 tot 25 meter en met een minimale snelheid van 20 kilometer per uur. Denk bij plezierschepen aan rubberboten, motorboten, waterscooters en jetski’s. Verder is het Klein Vaarbewijs verplicht voor schepen die voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt en die 15 tot 20 meter lang zijn.

Klein Vaarbewijs I

Met een Klein Vaarbewijs I mag je varen op rivieren, kanalen en meren, inclusief Gouwzee en Randmeren. Je mag met een Klein Vaarbewijs I echter niet de zeehavens binnenvaren en varen op grotere binnenwateren.

Klein Vaarbewijs II

Voor het binnenvaren van zeehavens is een Klein Vaarbewijs II nodig. Ook is een Klein Vaarbewijs II nodig voor het varen op grotere binnenwateren, zoals de Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Markermeer, de Waddenzee, het IJmeer en de Eems en Dollard.

Groot Pleziervaartbewijs

Het Groot Pleziervaartbewijs (GPb) is verplicht voor:

 • Een pleziervaartuig van 25 tot 40 meter lang.
 • Pleziervaartuigen die toegang tot de grote wateren nodig hebben.
 • Een boot met meer dan 12 betalende passagiers en een afmeting vanaf 20 meter.

Om het Groot Pleziervaartbewijs te krijgen, moet je eerst in het bezit zijn van het Klein Vaarbewijs.

Beperkt Groot Vaarbewijs

Het Beperkt Groot Vaarbewijs (BGVB) is nodig voor de beroepsscheepvaart. Als je schepen tussen de 20 en 40 meter bedrijfsmatig vaart, is dit vaarbewijs verplicht. Ook heb je een Beperkt Groot Vaarbewijs nodig voor een sleepboot of duwboot met een lengte van 25 tot 40 meter die je alleen als pleziervaartuig gebruikt.

Groot Vaarbewijs (GVB)

Het Groot Vaarbewijs (GVB) heb je nodig voor de grote beroepsvaart. Dit type vaarbewijs is verplicht voor beroepsschepen met een lengte van minimaal 40 meter. Ook is het Groot Vaarbewijs verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van minimaal 40 meter.

Motoren voor elk vaarbewijs

Vaarbewijs nodig

Heb je een Klein Vaarbewijs, dan vaar je hoogstwaarschijnlijk een ‘lichtere’ boot dan wanneer je een Groot Vaarbewijs hebt. Voor elk type vaartuig hoort dan ook een andere buitenboordmotor. Hieronder geven we een aantal suggesties voor buitenboordmotoren bij de vaartuigen.

Vaartuigen tot 25 meter

Voor vaartuigen tot 25 meter met een snelheid van minimaal 20 kilometer per uur heb je een Klein Vaarbewijs nodig. De volgende motoren zouden geschikt kunnen zijn voor deze type vaartuigen:

Voor schepen tot 40 meter heb je een Groot Pleziervaartbewijs (voor de pleziervaart) of een Beperkt Groot Vaarbewijs (voor de beroepsvaart) nodig. De volgende motoren zouden geschikt kunnen zijn voor deze type vaartuigen:

Voor schepen vanaf 40 meter heb je een Groot Vaarbewijs nodig.  De volgende motoren zouden geschikt kunnen zijn voor deze type vaartuigen:

Motor kopen bij Outboard Occasions

Heb je een motor nodig voor jouw motorboot? Koop jouw nieuwe motor bij Outboard Occasions. Wij hebben een zeer ruim aanbod van nieuwe en tweedehands buitenboordmotoren. We hebben het grootste aanbod van Nederland. Kies uit allerlei A-merken, zoals Yamaha, Suzuki, Tohatsu, Mercury en Honda. Je krijgt 6 jaar garantie bij aankoop van een nieuwe motor en 1 jaar garantie bij een tweedehands motor. Koop bij ons jouw buitenboordmotor en krijg deze binnen 2 werkdagen bij je thuisbezorgd.

Buitenboordmotor kopen

Meer nieuws & tips

winterstalling motor

Winterstalling voor jouw buitenboordmotor

Buitenboordmotor winterklaar maken


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Waar heb je een vaarbewijs voor nodig?
  U heeft in ieder geval een vaarbewijs nodig voor een motorboot die langer is dan 15 meter en harder kan dan 20 kilometer per uur.
 • Heb je een vaarbewijs nodig voor een speedboot?
  U heeft een vaarbewijs nodig voor een speedboot. Een speedboot valt namelijk onder een gemotoriseerde boot. Deze kan vaak harder dan 20 kilometer per uur. Vaartuigen die harder dan 20 kilometer per uur kunnen varen, vergen een vaarbewijs.
 • Heb je een vaarbewijs nodig om op zee te varen?
  Ja, u heeft een vaarbewijs nodig om op zee te varen. Voor het binnenvaren van zeehavens is een Klein Vaarbewijs II nodig. Ook is een Klein Vaarbewijs II nodig voor het varen op grotere binnenwateren. Voor de beroepsvaart heeft u een Beperkt Groot Vaarbewijs of Groot Vaarbewijs nodig.
 • Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?
  U heeft een vaarbewijs nodig als de motorboot die u vaart langer is dan 15 meter of harder kan dan 20 kilometer per uur. De minimale leeftijd om een motorboot te besturen waarvoor een vaarbewijs nodig is, ligt op 18 jaar.