Een elektrische buitenboordmotor wordt steeds populairder. Het verschil met een benzinemotor is dat een elektrische motor op elektriciteit werkt in plaats van op benzine. De stroom wordt geleverd door een accu. Hoewel de snelheid en vaartijd van een elektrische motor nog niet kunnen tippen aan een benzinemotor, zijn er wel veel voordelen om te kiezen voor een elektrische buitenboordmotor. Ook geven we je een aantal tips voor de aanschaf van jouw nieuwe buitenboordmotor.
Verschil elektrische buitenboordmotor en fluistermotor
Naast een elektrische buitenboordmotor wordt er vaak ook gesproken van een fluistermotor. Een fluistermotor is in principe een elektrische motor, maar met een kracht van 12 volt. Een ‘normale’ elektrische buitenboordmotor heeft een kracht van 24 volt of hoger. Het verschil zit dus in de kracht van de motor. Hoe hoger het voltage van de motor, hoe krachtiger deze is. En hoe lager het voltage is, hoe stiller de motor is. Daarom zijn fluistermotoren erg populair bij onder andere vissers, omdat ze hiermee bijna geluidloos kunnen varen. Ook een combinatie van beide motoren wordt vaak gebruikt door vissers. In dit geval wordt de hogere kracht van de elektrische buitenboordmotor eerst gebruikt om naar de locatie te varen. Vervolgens wordt het laatste stukje met een fluistermotor gevaren. De fluistermotor is ook geschikt voor opblaasbootjes, kajaks, kano’s (tot circa 25 kg) en rubberbootjes (tot circa 50 kg).
Voordelen elektrische buitenboordmotoren
Elektrische buitenboordmotoren hebben een aantal voordelen, zowel nu als in de toekomst:
- Ze zijn zeer stil. Daarom is deze motor populair bij iedereen die stil wil varen en wil genieten van de natuur.
- Een buitenboordmotor op stroom is milieuvriendelijk. Hierdoor help je mee aan het klimaat.
- Ze zijn, zonder de accu, zeer licht.
- Uiteraard heb je geen last van benzinelucht als je vaart met een elektrische motor.
- Een motor op accu is onderhoudsarm.
- Elektrische buitenboordmotoren zijn de toekomst, omdat milieuvervuilende benzinemotoren steeds meer verboden worden. Denk bijvoorbeeld aan wateren als de Biesbosch en de Utrechtse en Amsterdamse grachten.
7 tips voor aanschaf elektrische buitenboordmotor
Heb je de intentie om een elektrische buitenboordmotor te kopen? Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips, zodat je zeker weet dat je de juiste motor koopt. Uiteraard kun je bij vragen altijd contact met ons opnemen.
1 Varen in zoet of zout water
Elektrische buitenboordmotoren kunnen het beste in zoet water worden gebruikt. Dit komt omdat alle elektrische motoren op zoet water kunnen worden gebruikt, ook als ze voor zout water zijn gemaakt. Andersom kan dit echter niet; een motor die voor zoet water bestemd is, kan niet structureel worden gebruikt op zout water. Dit kan namelijk zorgen voor onherstelbare schade. Een elektrische buitenboordmotor voor zoet water is niet beschermd tegen de invloeden van zout water. Hierdoor kan er op de lange termijn schade en roest ontstaan.
Vaar je zowel op zoet als zout water, dan is het verstandig om een elektrische buitenboordmotor te kopen die geschikt is voor zout water.
2 Elektromotoren hebben minder snelheid
Wil je een elektrische buitenboordmotor, dan moet je in gedachten houden dat de motoren niet gemaakt zijn om snel te varen. Wil je dus een boot die snel kan varen, dan is een elektrische buitenboordmotor niet een geschikte keuze.
Voor de pleziervaart is een elektrische buitenboordmotor wel ideaal. De gemiddelde snelheid ligt op circa 10 km per uur. De snelheid van een fluistermotor ligt op circa 7-8 km per uur. De precieze snelheid hangt af van je boot, het vermogen van de motor en de omstandigheden op het water.
3 Vaartijd varieert van halve dag tot dag
Benzinemotoren hebben een onbeperkte vaartijd, doordat je makkelijk en snel kunt tanken op het water. Dit is bij een elektrische buitenboordmotor niet het geval. Elektromotoren zijn afhankelijk van een beperkte accucapaciteit. Hoe lang je kunt varen, is afhankelijk van de bruikbare accucapaciteit en hoeveel stroom de motor gebruikt. Met de meeste elektrische buitenboordmotoren kun je circa 4-5 uur varen op halfgas en circa 10 uur op langzaam gas. Wil je langer en/of sneller varen, dan is een benzinemotor een beter idee.
Wil je de vaartijd van een elektrische buitenboordmotor berekenen? Dat kan met de vaartijd formule: Deel de bruikbare accucapaciteit door het aantal ampère dat de motor heeft, en je hebt de vaartijd.
4 Juiste accu voor jouw elektrische buitenboordmotor
Om het beste uit jouw elektrische buitenboordmotor te halen, dien je de juiste accu te hebben. Maar wat is de juiste accu? Er zijn verschillende soorten accu’s mogelijk voor de elektrische buitenboordmotor, namelijk lood accu’s, AGM accu’s en lithium accu’s.
- Lood accu’s zijn het goedkoopste, maar het minst duurzaam. Daarnaast zijn ze maar te ontladen tot 50% en hebben ze een zwaar gewicht.
- AGM accu’s zijn de beste accu’s als het gaat om prijs-/kwaliteitverhouding. Ze zijn tot 70% te ontladen en onderhoudsvrij.
- Lithium accu’s zijn de meest luxe accu’s. Deze kun je tot 100% ontladen en ze zijn bijzonder licht van gewicht.
Er zijn ingebouwde accu’s en externe accu’s. Let in dat laatste geval wel op dat jouw buitenboordmotor en accu beschikken over hetzelfde voltage.
5 Elektrische buitenboordmotor heeft jarenlange levensduur
Een elektrische buitenboordmotor heeft een levensduur van vele jaren. Het hangt van de accu af hoe lang jouw elektrische buitenboordmotor meegaat. Heb je een goed voltractie accupakket en houd je deze netjes bij tijdens de zomer en winter? Dan kun je daar tot wel 10 jaar plezier van hebben. Als we uitgaan van het gebruik van de AGM accu, dan kun je uitgaan van een levensduur van circa 6-7 jaar.
6 Doe zelf makkelijk het onderhoud
Je kan de levensduur van jouw elektrische buitenboordmotor verlengen door hem regelmatig te onderhouden. Als je 100 uur gevaren hebt, zeker in zout water, dan is een onderhoudsbeurt noodzakelijk. Het onderhoud van een elektrische buitenboordmotor is eenvoudig, goedkoop en makkelijk zelf te doen. Het enige dat je hoeft te doen, is de propellerbladen en de pin controleren op slijtage en beschadigingen. Daarnaast moet af en toe ook de anode vervangen worden. Dit kun je makkelijk zelf doen door de stappen in de gebruikershandleiding van je elektrische buitenboordmotor te volgen.
7 Hogere aanschafkosten, lage onderhoudskosten
De kosten voor de aanschaf van een elektrische buitenboordmotor zijn wat duurder dan een reguliere buitenboordmotor op benzine. De exacte prijs hangt af van de specificaties van de buitenboordmotor, denk aan merk, bouwjaar, gevaren kilometers en voltage.
Hoewel de aanschafkosten wat hoger liggen bij een elektrische buitenboordmotor dan bij een benzinemotor, zijn de onderhoudskosten wel aanzienlijk lager. Dit komt doordat een elektromotor onderhoudsvrij is gemaakt. Hierdoor hoeven er veel minder onderdelen onderhouden te worden. Vaak kun je zelfs het onderhoud zelf uitvoeren. Wil je het onderhoud uitbesteden, dan betaal je ongeveer € 50 euro plus de eventuele onderdelen die vervangen moeten worden.
Onze elektrische buitenboordmotoren
De Pulsar 3 PK is een elektrische buitenboordmotor in langstaart en kortstaart met een 29.6V Li-ion accu pakket. Deze motor heeft een traploos instelbare snelheidsregeling in vooruit of achteruit en een magnetisch veiligheidskoord. De motor kan eenvoudig in en uit het water worden gekanteld, zodat je in bijna elke diepte van het water kunt varen. De LIPO-batterij is simpel te verwijderen om op te laden en er is een optie voor een reservebatterij beschikbaar. De LED-batterijniveau-indicator geeft de batterijstatus in één oogopslag weer. De elektromotor is geschikt voor zowel zout als zoet water.
Specificaties:
- Gewicht: 15.9 kg
- Oplaadtijd: circa 6-7 uur
- Vaartijd (fabrieksopgave): circa 3 uur halfgas, circa 10 uur langzaam gas
- Levering: inclusief acculader
- Vermogen: 3 pk (= 4 pk voor benzinemotor)
- Staartlengte: langstaart en kortstaart
- Besturing: knuppelbesturing
- Startsysteem: elektrisch gestart en handgestart
- Brandstof: elektrisch
- Powertrim: nee
- Werkmotor: nee
Ben je benieuwd naar onze andere buitenboordmotoren? Bekijk dan onze complete voorraad motoren.