12 maanden garantie op gebruikte motoren
6 jaar garantie op nieuwe motoren
Binnen 2 werkdagen bezorgd
Officieel dealer van alle topmerken
nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Een elektrische buitenboordmotor wordt steeds populairder. Het verschil met een benzinemotor is dat een elektrische motor op elektriciteit werkt in plaats van op benzine. De stroom wordt geleverd door een accu. Hoewel de snelheid en vaartijd van een elektrische motor nog niet kunnen tippen aan een benzinemotor, zijn er wel veel voordelen om te kiezen voor een elektrische buitenboordmotor. Ook geven we u een aantal tips voor de aanschaf van uw nieuwe buitenboordmotor.

Verschil elektrische buitenboordmotor en fluistermotor

Naast een elektrische buitenboordmotor wordt er vaak ook gesproken van een fluistermotor. Een fluistermotor is in principe een elektrische motor, maar met een kracht van 12 volt. Een ‘normale’ elektrische buitenboordmotor heeft een kracht van 24 volt of hoger. Het verschil zit dus in de kracht van de motor. Hoe hoger het voltage van de motor, hoe krachtiger deze is. En hoe lager het voltage is, hoe stiller de motor is. Daarom zijn fluistermotoren erg populair bij onder andere vissers, omdat ze hiermee bijna geluidloos kunnen varen. Ook een combinatie van beide motoren wordt vaak gebruikt door vissers. In dit geval wordt de hogere kracht van de elektrische buitenboordmotor eerst gebruikt om naar de locatie te varen. Vervolgens wordt het laatste stukje met een fluistermotor gevaren. De fluistermotor is ook geschikt voor opblaasbootjes, kajaks, kano’s (tot circa 25 kg) en rubberbootjes (tot circa 50 kg).

Voordelen elektrische buitenboordmotoren

Elektrische buitenboordmotoren hebben een aantal voordelen, zowel nu als in de toekomst:

 • Ze zijn zeer stil. Daarom is deze motor populair bij iedereen die stil wil varen en wil genieten van de natuur.
 • Een buitenboordmotor op stroom is milieuvriendelijk. Hierdoor helpt u mee aan het klimaat.
 • Ze zijn, zonder de accu, zeer licht.
 • Uiteraard heeft u geen last van benzinelucht als u vaart met een elektrische motor.
 • Een motor op accu is onderhoudsarm.
 • Elektrische buitenboordmotoren zijn de toekomst, omdat milieuvervuilende benzinemotoren steeds meer verboden worden. Denk bijvoorbeeld aan wateren als de Biesbosch en de Utrechtse en Amsterdamse grachten.

7 tips voor aanschaf elektrische buitenboordmotor

Heeft u de intentie om een elektrische buitenboordmotor te kopen? Dan heeft u misschien iets aan onderstaande tips, zodat u zeker weet dat u de juiste motor koopt. Uiteraard kunt u bij vragen altijd contact met ons opnemen.

1 Varen in zoet of zout water

Elektrische buitenboordmotoren kunnen het beste in zoet water worden gebruikt. Dit komt omdat alle elektrische motoren op zoet water kunnen worden gebruikt, ook als ze voor zout water zijn gemaakt. Andersom kan dit echter niet; een motor die voor zoet water bestemd is, kan niet structureel worden gebruikt op zout water. Dit kan namelijk zorgen voor onherstelbare schade. Een elektrische buitenboordmotor voor zoet water is niet beschermd tegen de invloeden van zout water. Hierdoor kan er op de lange termijn schade en roest ontstaan.

Vaart u zowel op zoet als zout water, dan is het verstandig om een elektrische buitenboordmotor te kopen die geschikt is voor zout water.

2 Elektromotoren hebben minder snelheid

Wilt u een elektrische buitenboordmotor, dan moet u in gedachten houden dat de motoren niet gemaakt zijn om snel te varen. Wilt u dus een boot die snel kan varen, dan is een elektrische buitenboordmotor niet een geschikte keuze.

Voor de pleziervaart is een elektrische buitenboordmotor wel ideaal. De gemiddelde snelheid ligt op circa 10 km per uur. De snelheid van een fluistermotor ligt op circa 7-8 km per uur. De precieze snelheid hangt af van uw boot, het vermogen van de motor en de omstandigheden op het water.

3 Vaartijd varieert van halve dag tot dag

Benzinemotoren hebben een onbeperkte vaartijd, doordat u makkelijk en snel kunt tanken op het water. Dit is bij een elektrische buitenboordmotor niet het geval. Elektromotoren zijn afhankelijk van een beperkte accucapaciteit. Hoe lang u kunt varen, is afhankelijk van de bruikbare accucapaciteit en hoeveel stroom de motor gebruikt. Met de meeste elektrische buitenboordmotoren kunt u circa 4-5 uur varen op halfgas en circa 10 uur op langzaam gas. Wilt u langer en/of sneller varen, dan is een benzinemotor een beter idee.

Wilt u de vaartijd van een elektrische buitenboordmotor berekenen? Dat kan met de vaartijd formule: Deel de bruikbare accucapaciteit door het aantal ampère dat de motor hebt, en u heeft de vaartijd.

4 Juiste accu voor uw elektrische buitenboordmotor

Om het beste uit uw elektrische buitenboordmotor te halen, dient u de juiste accu te hebben. Maar wat is de juiste accu? Er zijn verschillende soorten accu’s mogelijk voor de elektrische buitenboordmotor, namelijk lood accu’s, AGM accu’s en lithium accu’s.

 • Lood accu’s zijn het goedkoopste, maar het minst duurzaam. Daarnaast zijn ze maar te ontladen tot 50% en hebben ze een zwaar gewicht.
 • AGM accu’s zijn de beste accu’s als het gaat om prijs-/kwaliteitverhouding. Ze zijn tot 70% te ontladen en onderhoudsvrij.
 • Lithium accu’s zijn de meest luxe accu’s. Deze kunt u tot 100% ontladen en ze zijn bijzonder licht van gewicht.

Er zijn ingebouwde accu’s en externe accu’s. Let in dat laatste geval wel op dat uw buitenboordmotor en accu beschikken over hetzelfde voltage.

5 Elektrische buitenboordmotor heeft jarenlange levensduur

Een elektrische buitenboordmotor heeft een levensduur van vele jaren. Het hangt van de accu af hoe lang uw elektrische buitenboordmotor meegaat. Heeft u een goed voltractie accupakket en houdt u deze netjes bij tijdens zomer en winter? Dan kunt u daar tot wel 10 jaar plezier van hebben. Als we uitgaan van het gebruik van de AGM accu, dan kunt u uitgaan van een levensduur van circa 6-7 jaar.

6 Doe zelf makkelijk het onderhoud

U kunt de levensduur van uw elektrische buitenboordmotor verlengen door hem regelmatig te onderhouden. Als u 100 uur gevaren hebt, zeker in zout water, dan is een onderhoudsbeurt noodzakelijk. Het onderhoud van een elektrische buitenboordmotor is eenvoudig, goedkoop en makkelijk zelf te doen. Het enige dat u hoeft te doen, is de propellerbladen en de pin controleren op slijtage en beschadigingen. Daarnaast moet af en toe ook de anode vervangen worden. Dit kunt u makkelijk zelf doen door de stappen in de gebruikershandleiding van uw elektrische buitenboordmotor te volgen.

7 Hogere aanschafkosten, lage onderhoudskosten

De kosten voor de aanschaf van een elektrische buitenboordmotor zijn wat duurder dan een reguliere buitenboordmotor op benzine. De exacte prijs hangt af van de specificaties van de buitenboordmotor, denk aan merk, bouwjaar, gevaren kilometers en voltage.

Hoewel de aanschafkosten wat hoger liggen bij een elektrische buitenboordmotor dan bij een benzinemotor, zijn de onderhoudskosten wel aanzienlijk lager. Dit komt doordat een elektromotor onderhoudsvrij is gemaakt. Hierdoor hoeven er veel minder onderdelen onderhouden te worden. Vaak kunt u zelfs het onderhoud zelf uitvoeren. Wilt u het onderhoud uitbesteden, dan betaalt u ongeveer € 50 euro plus de eventuele onderdelen die vervangen moeten worden.

Onze elektrische buitenboordmotoren

De Pulsar 3 PK is een elektrische buitenboordmotor in langstaart en kortstaart met een 29.6V Li-ion accu pakket. Deze motor heeft een traploos instelbare snelheidsregeling in vooruit of achteruit en een magnetisch veiligheidskoord. De motor kan eenvoudig in en uit het water worden gekanteld, zodat u in bijna elke diepte van het water kunt varen. De LIPO-batterij is simpel te verwijderen om op te laden en er is een optie voor een reservebatterij beschikbaar. De LED-batterijniveau-indicator geeft de batterijstatus in één oogopslag weer. De elektromotor is geschikt voor zowel zout als zoet water.

Specificaties:

 • Gewicht: 15.9 kg
 • Oplaadtijd: circa 6-7 uur
 • Vaartijd (fabrieksopgave): circa 3 uur halfgas, circa 10 uur langzaam gas
 • Levering: inclusief acculader
 • Vermogen: 3 pk (= 4 pk voor benzinemotor)
 • Staartlengte: langstaart en kortstaart
 • Besturing: knuppelbesturing
 • Startsysteem: elektrisch gestart en handgestart
 • Brandstof: elektrisch
 • Powertrim: nee
 • Werkmotor: nee

<< Bekijk langstaart >>

<< Bekijk kortstaart >>

Bent u benieuwd naar onze andere buitenboordmotoren? Bekijkt u dan onze complete voorraad motoren.

Meer nieuws & tips

Populairste buitenboordmotor in pk's

Populairste buitenboordmotoren in pk’s

Verschil nieuwe en tweedehands buitenboordmotor

Het verschil tussen een nieuwe en tweedehands buitenboordmotor


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Welke elektrische buitenboordmotor?
  De beste elektrische buitenboordmotor van Outboard Occasions is de Pulsar 3 PK in langstaart en kortstaart. Deze is voorzien van een 29.6V Li-ion accu pakket. De LIPO-batterij is simpel te verwijderen om op te laden. De oplaadtijd is 6 á 7 uur. De vaartijd is circa 3 uur op halfgas en circa 10 uur op langzaam gas.
 • Hoe hard gaat een elektrische buitenboordmotor?
  Een elektrische buitenboordmotor heeft gemiddeld een snelheid van 10 kilometer per uur. De snelheid van een fluistermotor ligt rond de 8 kilometer per uur.
 • Hoe lang kunt u varen met een elektrische buitenboordmotor?
  Elektrische buitenboordmotoren zijn afhankelijk van een beperkte accucapaciteit. Hierdoor kunt u nog niet zo lang varen met een elektromotor. Wel kunt u met de meeste elektromotoren 3 tot 4 uur varen op halfgas.
 • Welke accu voor elektrische buitenboordmotor?
  Voor uw elektrische buitenboordmotor is een elektrisch varen accu nodig. U kunt kiezen uit Lood, AGM, Gel en Lithium. Het is van belang dat uw buitenboordmotor en accu beschikken over hetzelfde voltage.
 • Hoe lang kan ik varen met een elektrische buitenboordmotor?
  Elektrische buitenboordmotoren zijn afhankelijk van een beperkte accucapaciteit. Hierdoor kunt u nog niet zo lang varen met een elektromotor. Wel kunt u met de meeste elektromotoren 3 tot 4 uur varen op halfgas.