nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Het vaarseizoen komt ten einde en gedurende de zomermaanden heb je heerlijk kunnen genieten van jouw boot en buitenboordmotor. Tijd om jouw buitenboordmotor winterklaar te maken. Gedurende de winter wordt de buitenboordmotor weinig tot niet gebruikt, daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat jouw motor goed te winter doorkomt. We leggen uit hoe.

Waarom buitenboordmotor winterklaar maken?

Het is belangrijk om jouw buitenboordmotor winterklaar te maken nadat het vaarseizoen is afgelopen. Vooral als je in de winter weinig tot niet meer gaat varen is dit van belang. Je wilt natuurlijk bij aanvang van het nieuwe vaarseizoen jouw buitenboordmotor direct weer gebruiken. Een buitenboordmotor winterklaar maken zorgt ervoor dat schade aan onderdelen en de motor wordt voorkomen. Berg je jouw buitenboordmotor direct op zonder deze te onderhouden na het vaarseizoen, dan kan dit zorgen voor aantasting door oxidatie en anodes die worden aangevreten. Ook kun je motor- en brandstofproblemen krijgen. Kortom, jouw buitenboordmotor winterklaar maken zorgt in het voorjaar voor een soepele start en voor een langere levensduur van jouw motor.

Buitenboordmotor winterklaar maken

Bij Outboard Occasions kun je van september t/m februari een onderhoudsbeurt inplannen. Zo wordt jouw buitenboordmotor winterklaar gemaakt. Zo kun je na de winterperiode met een gerust hart en een werkende buitenboordmotor weer het water op. Je kunt voor het winterklaar maken van jouw buitenboordmotor kiezen voor een kleine onderhoudsbeurt of een grote onderhoudsbeurt. We voeren onderstaande belangrijke handelingen uit.

1 Vervangen filters

Het is belangrijk om filters te checken en deze na elk seizoen te vervangen. Daarom vervangen we het oliefilter en het benzine filter. Dit doen wij tijdens de kleine en de grote onderhoudsbeurt. Een ongecontroleerd filter dat vervuild is, kan zorgen voor schade aan de motor en de brandstoftank.

2 Motorolie verversen

Voor het nieuwe vaarseizoen verversen wij de motorolie en verwijderen wij de oude olie. Oude olie kan namelijk de motor van binnen aantasten. Daarom is dit een cruciaal onderdeel van de kleine en grote onderhoudsbeurt voor het winterklaar maken van jouw buitenboordmotor.

3 Staartolie verversen

Ook het verversen van de staartolie doen wij voor je tijdens onze kleine en grote onderhoudsbeurt. In oude staartolie kan water zitten, dit zorgt voor schade. Daarom is het belangrijk om voor het nieuwe vaarseizoen een grote of kleine onderhoudsbeurt te nemen, zodat we dit voor je kunnen controleren.

4 Draaipunten smeren

We smeren alle belangrijke draaipunten van de buitenboordmotor met behulp van een gevulde vetspuit. Zo blijven de draaipunten soepel en werkend. Deze handeling doen we tijdens de kleine en grote onderhoudsbeurt.

5 Koeling controleren

Het koelwatersysteem van de buitenboordmotor kijken we na. Heb je het afgelopen vaarseizoen op zout water gevaren, dan kan dit zorgen voor kalk en corrosie. Om dit te voorkomen spoelen we het systeem door met zoet water. Dit doen we in de kleine en grote onderhoudsbeurt.

Wil je alvast een afspraak maken voor een kleine onderhoudsbeurt bij Outboard Occasions om jouw buitenboordmotor winterklaar te maken? Doe dat dan door het afspraakformulier in te vullen.

6 Bougies controleren

De bougies controleren doen wij tijdens de grote onderhoudsbeurt. We kijken of de bougies naar behoren werken en of de contactpunten nog heel zijn. Zo niet, dan moeten er nieuwe bougies komen. Als de bougies alleen vervuild zijn, maken we ze helemaal schoon.

7 Impeller vervangen

Het vervangen van de impeller doen we tijdens onze grote onderhoudsbeurt. De impeller is verantwoordelijk voor het vervoeren van koelwater. Het is belangrijk om de impeller regelmatig door ons te laten vervangen, omdat deze erg gevoelig is voor slijtage. De vuistregel hiervoor is dat we de impeller vervangen na circa 100 draaiuren.

8 Anodes controleren

Het controleren en waar nodig vervangen van de anodes zit ook in onze grote onderhoudsbeurt. De anode heeft als doel om corrosie van metaal tegen te gaan. Daarom dient deze op tijd te worden vervangen. Ook de anodes in de koelkanalen controleren en vervangen we waar nodig.

Wil je weten wat er nog meer wordt gedaan tijdens een grote onderhoudsbeurt, of wil je alvast een afspraak maken voor een grote onderhoudsbeurt om jouw buitenboordmotor winterklaar te maken? Ga dan naar onze pagina Reparaties en onderhoud.

Handelingen die je zelf kunt doen om jouw buitenboordmotor winterklaar te maken

Heb je een 2-takt buitenboordmotor? Dan kun je na het einde van het vaarseizoen alle brandstof uit de carburateur draaien. De carburateur dien je vervolgens goed schoon te maken. Heb je geen carburateur, dan kun je de brandstof vlak voor de winterstalling uit de motor halen. Brandstof van vier of meer weken oud kan namelijk niet meer gebruikt worden. Oude brandstof kan zorgen voor een niet-werkende motor aan het begin van het vaarseizoen.

Daarnaast kun je de buitenkant van jouw buitenboordmotor schoonmaken. Inspecteer kieren en bewegende onderdelen op vuil en verwijder dit als je het aantreft. Zo voorkom je schade aan jouw buitenboordmotor.

Buitenboordmotor winterklaar laten maken door Outboard Occasions

Wil je zeker weten dat jouw buitenboordmotor grondig en professioneel wordt gecontroleerd, laat jouw buitenboordmotor dan winterklaar maken door Outboard Occasions. Wij zorgen ervoor dat jouw buitenboordmotor weer helemaal klaar wordt gemaakt voor het nieuwe vaarseizoen. Wij zijn een geautoriseerde vakwerkplaats met vakmensen die weten wat ze doen. Het is handig om te kunnen laten zien dat jouw buitenboordmotor altijd professioneel is onderhouden. Ook voor garanties is dit erg handig.

Winterstalling bij Outboard Occasions

Het vaarseizoen is voorbij en je wilt jouw buitenboordmotor stallen voor de winter. Zelf heb je geen winterstalling. In dat geval kun je bij Outboard Occasions terecht. Je kan gebruikmaken van onze winterstalling voor buitenboordmotoren. Zo hoef je niet meer om jouw buitenboordmotor te denken tot het nieuwe vaarseizoen weer aanbreekt. Je kan gebruikmaken van onze winterstalling voor een tarief van slechts € 35 euro per seizoen. Neem contact met ons op als je hierin geïnteresseerd bent.

Meer nieuws & tips

winterstalling motor

Winterstalling voor jouw buitenboordmotor

anode boot

Welke anode heb je nodig voor jouw boot?


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Kan ik mijn buitenboordmotor zelf winterklaar maken?
  U kunt de benzine uit uw buitenboordmotor halen als u deze gereed wilt maken voor de winter. Dit kunt u doen door de carburateur motor leeg te laten draaien. Ook kunt u de staartolie uit de motor halen.
 • Moet ik mijn buitenboordmotor winterklaar maken?
  Het is verstandig uw buitenboordmotor winterklaar te maken na het vaarseizoen. Dit kunt u doen door bij Outboard Occasions een kleine of grote onderhoudsbeurt af te nemen. Zo is uw buitenboordmotor na het winterseizoen weer helemaal klaar voor gebruik.
 • Moet ik ieder jaar mijn buitenboordmotor winterklaar maken?
  Het is belangrijk om uw buitenboordmotor ieder jaar te onderhouden om schade te voorkomen. Daarom kunt u het beste na het vaarseizoen uw buitenboordmotor winterklaar laten maken. Bij Outboard Occasions kunt u een onderhoudsbeurt inplannen.