nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Een boot propeller is een belangrijk onderdeel voor jouw boot en de prestaties. Wat een propeller is, hoe het werkt en hoe je de juiste propeller kiest voor jouw buitenboordmotor, leggen we op deze pagina uit. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste propeller? Neem dan contact op.

Wat is een boot propeller?

Een boot propeller is een belangrijk onderdeel van de motor van de boot. Het wordt ook wel bootschroef genoemd. Een propeller en een schroef zijn dus exact hetzelfde product. Een propeller drijft de boot onder water aan. Het is de laatste link die de pk’s van de motor daadwerkelijk overdraagt naar het water. Elke motor heeft een aanbevolen maximale aantal toeren per minuut die het mag draaien op volle snelheid. Daarom is het belangrijk dat je de juiste propeller voor jouw boot kiest. Een die de juiste toeren zal geven om jouw buitenboordmotor op het juiste vermogen te krijgen.

Om de juiste boot propeller te vinden, kijken we naar de spoed.

Wat is een spoed?

De spoed wordt ook wel pitch genoemd in het Engels. Het is de belangrijkste eigenschap van de boot propeller. De spoed is de kromming van de schroefbladen. Het staat voor de voorwaartse afstand (inch) die een bootschroef af zou leggen bij een complete rotatie. Een grotere spoed zorgt voor meer kromming en dus een hogere topsnelheid. Als bij vol gas jouw buitenboordmotor nu te veel toeren maakt, kun je een grotere spoed nemen. Een kleinere spoed zorgt voor minder kromming en dus meer acceleratie. Als bij vol gas jouw buitenboordmotor te weinig toeren maakt, kun je een kleinere spoed nemen.

Voorbeeld werking van spoed

Je kunt een kleine spoed en een grote spoed het beste zien als de versnellingen van een auto. Wegrijden in de eerste versnelling (kleine spoed) gaat het snelst, maar je komt niet op snelheid. Wegrijden in een hogere versnelling (grotere spoed) is lastiger, maar uiteindelijk kom je wel meer op snelheid. Kies je echter een té grote versnelling (grotere spoed), dan komt de motor niet meer op toeren. Het zal dus ook geen hoge snelheid meer halen. Met een té kleine versnelling (spoed) gaat de motor overtoeren draaien, wat schadelijk kan zijn.

De juiste spoed kiezen doe je zo

Maakt jouw motorblok nu te veel of te weinig toeren bij vol gas? Of wil je de propeller van jouw boot voor een ander doel gebruiken, waarbij je juist meer of minder toeren nodig hebt? Dan is het belangrijk om de juiste spoed te kiezen.

Een goede indicator voor het kiezen van de juiste spoed is het aantal toeren per minuut dat het motorblok maakt bij vol gas. Het optimale toerental van een motor ligt gemiddeld tussen de 4500 en 6000 toeren per minuut. Moet het toerental van jouw motorblok omhoog of omlaag? Onthoud dan de volgende vuistregel: voor elke 2 inch van een propeller veranderen de toeren per minuut met 400 toeren. Kies je een kleinere spoed, dan gaat het aantal toeren omhoog. Wanneer je een grotere spoed kiest, dan gaat het aantal toeren omlaag.

Is jouw huidige propeller toe aan vervanging, maar werkt deze wel naar behoren? Dan kun je het beste de huidige spoed van jouw boot propeller aanhouden.

Hoe vind ik mijn huidige boot propeller maat?

Jouw huidige propeller en spoed maat kun je aan de buitenkant van de propeller hub vinden. Onderstaand is een voorbeeld van de aanduiding:

 • 11 ¼  X 13 of 11.25 X 13

Het eerste cijfer is de diameter (11 ¼ & 11.25) van de schroef, het tweede cijfer is de spoed (13). Sommige merken hebben een andere aanduiding voor de spoed maat.

 • Yamaha: 11 1/4 X 13 – G. Hierbij is ‘G’ het blad type.
 • Mercury Mercruiser: 48-832832A45 21P. Hierbij is het laatste cijfer 21 de spoed maat.
 • Solas: 5111-093-10. Hierbij zijn de laatste vier cijfers de maten (9.3 is de diameter en 10 is spoed maat).
 • Volvo Penta: 814629. Dit merk gebruikt een eigen nummering.

Aluminum, rvs of kunststof

De meeste propellers zijn gemaakt van rvs, aluminium of, in sommige gevallen, kunststof. Rvs is roestvrij staal en wordt gemaakt van chroom en ijzer. Rvs propellers zijn sterker dan de andere materialen en daardoor minder kwetsbaar voor invloeden. Dit maakt rvs duurzaam. Wel is een propeller van dit materiaal duurder.

Voor kleinere motoren tot 40 pk wordt standaard een aluminium propeller gebruikt. Ook wanneer er boven een rotsachtige bodem wordt gevaren is een aluminium boot propeller beter dan een rvs schroef. Dit komt doordat aluminium meer meebuigt, waardoor schade beperkt blijft. Kunststof propellers worden alleen gebruikt bij hele kleine buitenboordmotoren van 2 en 2.5 pk.

3 bladen vs. 4 bladen

De meeste propellers van een boot hebben 3 bladen, doordat dit de snelheid het meeste bevordert. Een propeller met 4 bladen wordt meestal gebruikt in het geval van boten met twee motoren waar veel grip bij lage toerentallen nodig is, denk hierbij aan de watersport. Een 4-blads propeller zorgt voor betere acceleratie, maar een mindere topsnelheid.

Heb je aanvullende vragen over de propeller of spoed van jouw boot? Neem dan gerust contact met ons op. 

Meer nieuws & tips

buitenboordmotor trimmen

Ontdek alles over jouw buitenboordmotor trimmen

elektrische buitenboordmotor

Elektrische buitenboordmotor kopen? 7 tips


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Welke schroef heb ik nodig voor mijn boot?
  Moet het toerental van uw motorblok omhoog of omlaag? Onthoud dan de volgende vuistregel: voor elke 2 inch van een propeller veranderen de toeren per minuut met 400 toeren. Kiest u een kleinere spoed, dan gaat het aantal toeren omhoog. Kiest u een grotere spoed, dan gaat het aantal toeren omlaag.
 • Wat is de spoed van een propeller?
  De spoed is de belangrijkste eigenschap van de propeller. Het is de kromming van de schroefbladen. Een grotere spoed zorgt voor meer kromming en dus een hogere topsnelheid. Een kleinere spoed zorgt voor minder kromming en dus meer acceleratie.
 • Waarom RVS schroef boot?
  Rvs is roestvrij staal en wordt gemaakt van chroom en ijzer. Rvs propellers zijn sterker dan de andere materialen en daardoor minder kwetsbaar voor invloeden. Dit maakt rvs duurzaam. Wel is een propeller van dit materiaal duurder.
 • Wat is het voordeel van een 4 Blads schroef?
  Een propeller met 4 bladen wordt meestal gebruikt in het geval van boten met twee motoren waar veel grip bij lage toerentallen nodig is. Denk hierbij aan de watersport. Een 4-blads propeller zorgt voor betere acceleratie.
 • Welke schroef voor meer snelheid?
  De meeste boot schroeven hebben 3 bladen, doordat dit het meest efficiënte design is om meer snelheid te creëren.