12 maanden garantie op gebruikte motoren
6 jaar garantie op nieuwe motoren
Binnen 2 werkdagen bezorgd
Officieel dealer van alle topmerken
nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Elk schip heeft een bepaalde rompsnelheid. Dit kan handig zijn om te weten. Ook kunt u zelf makkelijk de rompsnelheid berekenen. We leggen u graag meer uit over de voordelen en nadelen van de rompsnelheid en hoe u deze berekent.

Wat is rompsnelheid?

De rompsnelheid is de maximale snelheid waarmee een boot in een normale toestand kan varen. De rompsnelheid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid water die weggeduwd wordt door het onderwaterschip (de romp). Als de boot in de normale toestand vaart (dus op rompsnelheid), dan ontstaat er voor de boeg van het schip een boeggolf. Dit komt doordat het water daar wordt weggedrukt en naar de achterzijde wordt verplaatst. Als de hoge rompsnelheid wordt overschreden, dan gaat de boot in plané. In dit geval vaart de boot niet meer door het water, maar over het water. In de volgende afbeelding worden de verschillende fases uitgelegd.

rompsnelheid berekenen
Rompsnelheid fases

Waarom rompsnelheid weten?

De rompsnelheid geeft dus aan hoe snel een boot kan varen in een normale toestand. Dit kan handig zijn om te weten. Als u tussen de lage snelheid en de rompsnelheid in blijft varen, heeft u aanzienlijk minder vermogen nodig. Dit bespaart brandstof en is dus duurzamer. Als u de maximale rompsnelheid overschrijdt, dan is het moeilijk om meer snelheid te maken. Uw boot creëert in plaats van snelheid namelijk alleen maar meer golven. Het is dus beter om de rompsnelheid te vermijden als u snelheid wilt maken en wilt planeren.

Hoe bereken ik het?

Wilt u berekenen wat de rompsnelheid van uw boot is? Dan kunt u een simpele rekensom gebruiken om dit uit te rekenen. De soms is als volgt: vermenigvuldig de wortel van de waterlijn van het schip in meters met 4,54. Een bootje van 9 meter heeft dus een rompsnelheid van (√9=) 3 x 4,54 = 13 km/u. Heeft u een boot van 16 meter, dan komt de rompsnelheid uit op 18 km/u. Immers: (√16=) 4 x 4,54 = 18 km/u. Let op: deze snelheid is puur een benadering, maar het vormt wel een handige vuistregel.

Het belang van rompsnelheid

Het kan belangrijk zijn om de rompsnelheid van uw boot te berekenen. Om snel te kunnen varen moet het vermogen van uw boot veel hoger zijn om over de rompsnelheid te komen. De boot moet over zijn eigen boeggolf varen en uit het water liften. Maar als uw boot de rompsnelheid heeft bereikt, kan het bijna niet meer in snelheid toenemen. Dit komt doordat de boot zijn eigen boeggolf niet kan inhalen, omdat hij niet sneller kan varen dan de loopsnelheid van de boeggolf. Meer vermogen toevoegen resulteert in dit geval alleen maar in meer waterverplaatsing. De rompsnelheid is dus een fysieke begrenzing van de vaarsnelheid.

Voor- en nadelen van een hoge rompsnelheid

Het varen op een hoge rompsnelheid heeft zowel voordelen als nadelen. Een voordeel is dat uw boot aanzienlijk minder vermogen nodig heeft. Dit bespaart brandstof en is dus duurzamer. Het nadeel is dat het lastiger is om in snelheid toe te nemen. Dit komt doordat de boot niet over zijn eigen boeggolf kan varen. Uw boot zit dan ‘gevangen’ in waterverplaatsing.

Meer nieuws & tips

impeller buitenboordmotor

Alles over de impeller van uw buitenboordmotor

verschil 2-takt en 4-takt buitenboordmotor

Verschil 2-takt en 4-takt buitenboordmotoren


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Wat is rompsnelheid?
  De rompsnelheid is de maximale snelheid waarmee een boot in een normale toestand kan varen. Het wordt veroorzaakt door de hoeveelheid water die weggeduwd wordt door het onderwaterschip (de romp).
 • Hoe wordt rompsnelheid berekend?
  U kunt een simpele rekensom gebruiken om de rompsnelheid te berekenen. De soms is als volgt: vermenigvuldig de wortel van de waterlijn van het schip in meters met 4,54. Een boot van 16 meter heeft dus een rompsnelheid van (√16=) 4 x 4,54 = 18 km/u.
 • Waarom is rompsnelheid belangrijk?
  De rompsnelheid is belangrijk om te weten hoe snel uw boot in een normale toestand kan varen. Als u over de rompsnelheid heen gaat, neemt uw boot meer vermogen en brandstof.
 • Welke factoren beïnvloeden de rompsnelheid van een schip?
  De rompsnelheid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid water die weggeduwd wordt door het onderwaterschip. Als de boot in normale toestand vaart (op rompsnelheid), dan ontstaat er voor de boeg van het schip een boeggolf. Het water wordt daar namelijk weggedrukt en naar de achterzijde verplaatst.
 • Wat zijn de voordelen van een hoge rompsnelheid?
  Als u de maximale rompsnelheid blijft varen, verbruikt de motor aanzienlijk minder vermogen. Dit bespaart veel brandstof. Dit komt doordat de boot in zijn eigen boeggolf vaart. Het is dus duurzamer om een hoge rompsnelheid te varen.