Elk schip heeft een bepaalde rompsnelheid. Dit kan handig zijn om te weten. Ook kun je zelf makkelijk de rompsnelheid berekenen. We leggen je graag meer uit over de voordelen en nadelen van de rompsnelheid en hoe je deze berekent.
Wat is rompsnelheid?
De rompsnelheid is de maximale snelheid waarmee een boot in een normale toestand kan varen. De rompsnelheid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid water die weggeduwd wordt door het onderwaterschip (de romp). Als de boot in de normale toestand vaart (dus op rompsnelheid), dan ontstaat er voor de boeg van het schip een boeggolf. Dit komt doordat het water daar wordt weggedrukt en naar de achterzijde wordt verplaatst. Als de hoge rompsnelheid wordt overschreden, dan gaat de boot in plané. In dit geval vaart de boot niet meer door het water, maar over het water. In de volgende afbeelding worden de verschillende fases uitgelegd.
Waarom rompsnelheid weten?
De rompsnelheid geeft dus aan hoe snel een boot kan varen in een normale toestand. Dit kan handig zijn om te weten. Als je tussen de lage snelheid en de rompsnelheid in blijft varen, heb je aanzienlijk minder vermogen nodig. Dit bespaart brandstof en is dus duurzamer. Als je de maximale rompsnelheid overschrijdt, dan is het moeilijk om meer snelheid te maken. Jouw boot creëert in plaats van snelheid namelijk alleen maar meer golven. Het is dus beter om de rompsnelheid te vermijden als je snelheid wilt maken en wilt planeren.
Hoe bereken ik het?
Wil je berekenen wat de rompsnelheid van jouw boot is? Dan kun je een simpele rekensom gebruiken om dit uit te rekenen. De som is als volgt: vermenigvuldig de wortel van de waterlijn van het schip in meters met 4,54. Een bootje van 9 meter heeft dus een rompsnelheid van (√9=) 3 x 4,54 = 13 km/u. Heb je een boot van 16 meter, dan komt de rompsnelheid uit op 18 km/u. Immers: (√16=) 4 x 4,54 = 18 km/u. Let op: deze snelheid is puur een benadering, maar het vormt wel een handige vuistregel.
Het belang van rompsnelheid
Het kan belangrijk zijn om de rompsnelheid van jouw boot te berekenen. Om snel te kunnen varen moet het vermogen van jouw boot veel hoger zijn om over de rompsnelheid te komen. De boot moet over zijn eigen boeggolf varen en uit het water liften. Maar als jouw boot de rompsnelheid heeft bereikt, kan het bijna niet meer in snelheid toenemen. Dit komt doordat de boot zijn eigen boeggolf niet kan inhalen, omdat hij niet sneller kan varen dan de loopsnelheid van de boeggolf. Meer vermogen toevoegen resulteert in dit geval alleen maar in meer waterverplaatsing. De rompsnelheid is dus een fysieke begrenzing van de vaarsnelheid.
Voor- en nadelen van een hoge rompsnelheid
Het varen op een hoge rompsnelheid heeft zowel voordelen als nadelen. Een voordeel is dat jouw boot aanzienlijk minder vermogen nodig heeft. Dit bespaart brandstof en is dus duurzamer. Het nadeel is dat het lastiger is om in snelheid toe te nemen. Dit komt doordat de boot niet over zijn eigen boeggolf kan varen. Jouw boot zit dan ‘gevangen’ in waterverplaatsing.