nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Wil je na het winterseizoen jouw buitenboordmotor weer gebruiken? Of heb je om een andere reden jouw buitenboordmotor een lange tijd niet gebruikt? In beide gevallen kan het zijn dat de buitenboordmotor niet start. Of de buitenboordmotor valt uit en start niet meer. Dit heeft verschillende oorzaken. Wij geven je tips om jouw buitenboordmotor weer met plezier te kunnen gebruiken tijdens het zomerseizoen.

Startproblemen met de buitenboordmotor

In veel gevallen wordt de buitenboordmotor tijdens de winter niet gebruikt. Hierdoor staat de motor weken of zelfs maanden stil. Dit kan ervoor zorgen dat jouw buitenboordmotor niet meer start. Het is daarom belangrijk dat je controleert of de buitenboordmotor nog wel start als het vaarseizoen aanbreekt.

Buitenboordmotor start niet

Probeer je jouw buitenboordmotor te starten, maar start deze niet? De kans is groot dat dit te wijten valt aan oude benzine. Benzine dat ouder is dan 4 weken, kan niet meer gebruikt worden voor jouw buitenboordmotor. De oude benzine veroorzaakt verstoppingen in leidingen en eventueel in de carburateur. Dit komt doordat de oude brandstof gaat klonteren. Het gevolg is dat de buitenboordmotor niet start.

Buitenboordmotor valt uit en blijft uit

Je buitenboordmotor valt uit en krijg je niet meer aan de praat. Hoe kan dat? Ook in dit geval is vaak oude benzine of schade aan onderdelen de oorzaak. Ook hier raden wij aan om de carburateur motor leeg te laten draaien en volledig op schone benzine te varen.

Buitenboordmotor start niet elektrisch

Jouw elektrische buitenboordmotor start niet. De oorzaak kan aan het vermogen van de motor liggen. Weinig of geen vermogen kan liggen aan de startmotor of accu. Controleer of je accu is opgeladen en of de accukabels goed vastzitten. Werkt dit allemaal naar behoren, dan kan het de startrelais zijn. Nog meer oorzaken waarom jouw elektrische buitenboordmotor niet start, zijn een kapotte accu of startmotor, gecorrodeerde hoofdzekering, een massaslot of elektrische aansluitingen die niet schoon zijn of slecht verbonden bedrading.

3 snelle controles die je kunt uitvoeren

Als je buitenboordmotor het niet meer doet, dan zijn er een aantal dingen die je snel kunt controleren. Een simpele maar veel vergeten controle is de dodemanskabel of de sleutel voor het ontstekingssysteem. Daarnaast zijn er 3 dingen die een buitenboordmotor nodig heeft om te starten: een vonk, brandstof en lucht.

1 Vonk door bougies

Jouw buitenboordmotor start niet? Het eerste dat je kunt controleren, is of de bougies een vonk geven. Dit kun je controleren door de bougies los te halen en te plaatsen in de bougiekabel. Vervolgens houd je de bougies tegen het motorblok aan en start je de motor. Let er wel op dat je de bougiedop vasthoudt, anders kun je een stroomstoot krijgen.

Constateer je geen vonk? Dan kun je

 • controleren of er zekeringen kapot zijn;
 • controleren of alle kabels aangesloten zijn;
 • controleren of de kabels niet beschadigd zijn;
 • de bougies vervangen.

2 Brandstof

Een buitenboordmotor start niet als de motor geen brandstof krijgt. Dit kan liggen aan een knik in de brandstofkabel, oude benzine of water in de tank, of een vacuüm tank. Je kan in het pompballetje knijpen om te kijken of er brandstof naar de motor gaat. Als er niets werkt, dan kan het aan de brandstofpomp of carburateur liggen. Deze zal je dan moeten schoonmaken of opnieuw moeten afstellen.

3 Luchttoevoer

En ten slotte: jouw buitenboordmotor start ook niet als de luchttoevoer onvoldoende is. Als de motor voorzien is van een luchtfilter, kun je controleren of deze verstopt of vuil is. Deze kun je vervolgens schoonmaken of vervangen. Dit zal de motor weer lucht geven.

Startproblemen voorkomen

Als jouw buitenboordmotor niet start, dan is het eigenlijk al te laat. Het beste is natuurlijk om startproblemen te voorkomen in plaats van ze te moeten oplossen. Dit scheelt jou veel tijd en geld. Ga je jouw buitenboordmotor een tijd niet meer gebruiken? Zorg er dan voor dat de benzine direct na het tanken geconserveerd wordt of laat de motor leegdraaien. Ook is het belangrijk om je buitenboordmotor elk jaar te onderhouden. Zo voorkom je dat de buitenboordmotor niet start.

Buitenboordmotor onderhouden

Als je een (tweedehands) buitenboordmotor hebt, is het onvermijdelijk dat de motor op zijn tijd onderhoud nodig heeft. Denk aan vervangingen, schoonmaak en reparaties van de buitenboordmotor. Periodiek onderhoud aan de buitenboordmotor is belangrijk om de motor goed te laten werken. Dit voorkomt dat de buitenboordmotor niet start.

Bij Outboard Occasions kun je onderhoud en reparaties laten uitvoeren aan jouw buitenboordmotor. Zowel bij een kleine als grote onderhoudsbeurt controleren wij jouw buitenboordmotor op verschillende punten. Meer informatie over een onderhoudsbeurt bij Outboard Occasions kun je lezen op onze pagina over onderhoud en reparatie.

Meer nieuws & tips

winterstalling motor

Goedkoopste buitenboordmotor vinden? 4 tips

elektrische buitenboordmotor

Elektrische buitenboordmotor kopen? 7 tips


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Buitenboordmotor starten zonder water
  Wilt u uw buitenboordmotor testen? Start uw buitenboordmotor in geen geval zonder water. Uw motor kan oververhit raken. Spoel uw motor door met behulp van een doorspoelklem en een tuinslang of leg uw motor in een groot watervat. Schakel uw buitenboordmotor direct uit als er geen koelwater uit komt.
 • 4 takt buitenboordmotor start niet
  Start uw 4 takt buitenboordmotor niet? Controleer dan zelf op drie dingen: brandstof, lucht en een vonk. Ga na of de dodemanskabel goed is aangesloten, of de bougies een vonk geven, of er genoeg brandstof aanwezig is en of de luchttoevoer vanuit het filter voldoende is.
 • Buitenboordmotor start niet na winter
  Als u uw buitenboordmotor een lange tijd niet heeft gebruikt, dan is de kans groot dat de motor niet start. Een belangrijke oorzaak is de nog aanwezige brandstof in de motor. Dit zorgt voor verstopping in de carburateur. Haal de brandstof na het vaarseizoen dus uit de motor. Vervang ook uw staartolie.
 • Buitenboordmotor start niet elektrisch
  Heeft u een elektrisch systeem en start uw buitenboordmotor niet? De startmotor of accu kan kapot zijn. Meer oorzaken waarom uw elektrische buitenboordmotor niet start, zijn een gecorrodeerde hoofdzekering, een massaslot of elektrische aansluitingen die niet schoon zijn of slecht verbonden bedrading.
 • Yamaha buitenboordmotor start niet
  Start uw Yamaha buitenboordmotor niet? Controleer dan zelf op een aantal dingen. Ga na of de dodemanskabel goed is aangesloten, of de bougies een vonk geven, of de motor brandstof krijgt en of het filter voor de luchttoevoer niet vervuild is.
 • Buitenboordmotor starten na winter
  Als uw buitenboordmotor een lange tijd niet gebruikt is, dan is het belangrijk dat u controleert of deze nog goed start na de winter. Is dit niet het geval, dan kan dat liggen aan oude benzine. Vervang oude benzine voor schone benzine en vervang uw staartolie.