nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Als je een boot hebt met een buitenboordmotor, dan wil je natuurlijk dat deze goed functioneert. Zonder een impeller werkt de motor echter niet. Dit is dus een zeer belangrijk onderdeel om te hebben, maar het is ook belangrijk om deze goed te onderhouden. Wat de impeller doet, leggen we uit in dit blog.

De functie van een impeller

Een impeller wordt omschreven als een rubberen schoepenwieltje. Dit wieltje zorgt ervoor dat het koelwater wordt rondgepompt. Zonder koelwater raakt de motor oververhit, waardoor deze kapot gaat. De impeller heeft dus een onmisbare functie. Daarom is het belangrijk om altijd goed te controleren of dit onderdeel nog naar behoren functioneert. Om te voorkomen dat het kapot gaat, is het verstandig om na elk vaarseizoen de conditie ervan te checken en, waar nodig, het onderdeel te onderhouden.

Impeller onderhouden

Het onderhouden van een impeller is niet per se moeilijk, maar je moet wel weten waar je op moet letten. In principe kan dit schoepenwieltje een aantal jaar meegaan, maar als je erg veel vaart of het schoepenwieltje is niet helemaal correct geïnstalleerd, dan kan het zijn dat deze jaarlijks vervangen moet worden. Heb je onderhoud aan jouw buitenboordmotor gepland? Dan is het goed om ook direct de impeller mee te pakken. Vooral als je het staartstuk al los hebt.

Impeller buitenboordmotor vervangen

Het vervangen van de impeller op de buitenboordmotor is niet lastig, zo lang je weet wat je doet. Zo moet je weten wanneer je het onderdeel moet vervangen en hoe je deze op de buitenboordmotor moet vervangen.

Wanneer impeller vervangen?

Is de impeller nog helemaal in tact, dan hoef je deze niet direct te vervangen. Maar wanneer moet deze vervangen worden? Dit moet als:

 • De koelwatertemperatuur (te) hoog is;
 • De buitenboordmotor steeds minder koelwater uitstoot;
 • De buitenboordmotor onregelmatig koelwater uitstoot.

Herken je een van bovenstaande gevallen? Dan dien je de impeller te controleren en te vervangen.

impeller buitenboordmotor

Welke impeller heb ik nodig?

Lukraak een impeller vervangen met een nieuw exemplaar is niet handig. Je moet namelijk wel weten welke je nodig hebt. Een neopreen impeller is geschikt voor motorkoeling met zoet of zout water en is beperkt olie- en dieselbestendig. Een nitril impeller is geschikt voor bilgepompen en sterk vervuild water. En een polyurethaan impeller is geschikt voor een ballast pomp op boten met wakeboarders. Daarnaast moet je letten op:

 • Het merk van de pomp.
 • Het bijbehorende modelnummer. Dit staat doorgaans wel in de documentatie van de fabrikant.
 • De afmetingen.

Hoe impeller vervangen? Een stappenplan

Wil je weten hoe je zelf de impeller vervangt? Volg dan onderstaand stappenplan:

 • Verwijder het staartstuk van de buitenboordmotor.
 • Schroef het dekseltje van het pomphuis los. Er kan wat water uitkomen.
 • Tussen het dekseltje en het pomphuis bevindt zich een pakking. Verwijder de pakking zonder deze te beschadigen. Als de pakking droog is, maak het dan wat vochtig.
 • Ontdek de draairichting van de impeller. Verwijder deze met een speciale trekker voor impellers. Let hierbij op dat er geen rubberresten in het pomphuis achterblijven.
 • Bedek de impeller en de pakking met een zuurvrije vaseline. Dit kan met een kwastje of spuitbus.
 • Plaats de impeller terug in de goede draairichting. Zorg ervoor dat de schoepen goed tegen de wanden aan liggen.
 • Plaats de pakking voorzichtig terug op zijn plek.
 • Schroef het pomphuis dekseltje voorzichtig weer terug zonder de pakking te beschadigen.
 • Plaats het staartstuk terug.
 • Check of de motor naar behoren werkt door hem in het water te laten draaien.

Impeller kopen bij Outboard Occasions

Heb je een nieuwe impeller nodig? Neem dan contact op met Outboard Occasions. Wij zijn officieel dealer van de merken Yamaha, Suzuki, Evinrude en Tohatsu. Maar ook als je een impeller nodig hebt voor een ander merk buitenboordmotor, ben je van harte welkom. We leveren alle onderdelen met bijbehorende fabrieksgarantie.

Je kunt jouw impeller ook door ons laten onderhouden en/of vervangen. Wij hebben de juiste vakmensen in dienst die precies weten hoe ze dit moeten doen. Natuurlijk kun je ook direct voor een onderhoudsbeurt kiezen. Zo weet je zeker dat jouw buitenboordmotor weer helemaal op en top is voor het vaarseizoen.

Contact onsMeer nieuws & tips

buitenboordmotor trimmen

Ontdek alles over jouw buitenboordmotor trimmen

elektrische buitenboordmotor

Elektrische buitenboordmotor kopen? 7 tips


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Wat doet een impeller?
  Een impeller is een zeer belangrijk onderdeel van de motor. In principe is het een rubberen schoepenwieltje in de koelwaterpomp die ervoor zorgt dat het koelwater wordt rondgepompt.
 • Hoe vaak moet u een impeller vervangen?
  Het beste is om een impeller elk jaar te controleren. In principe hoeft een impeller niet elk jaar vervangen te worden, maar als u veel vaart of als de impeller niet goed is geïnstalleerd, kan het zijn dat de impeller na een jaar versleten is.
 • Hoe werkt een impeller van een boot?
  Een impeller is een zeer belangrijk onderdeel van de motor van een boot. Het is een rubberen schoepenwieltje in de koelwaterpomp die ervoor zorgt dat het koelwater wordt rondgepompt. De impeller werkt als een soort waaier die het water aanzuigt en verder overbrengt op het koelcircuit van de motor.
 • Waarom impeller vervangen?
  Als een impeller kapot of versleten is, dan kan het koelwater te heet worden. Ook kan de buitenboordmotor steeds minder of onregelmatiger koelwater uitstoten. In dit geval wordt de motor niet meer gekoeld, waardoor deze oververhit en dus kapot gaat.