nl_NL
 • de_DE
 • en_GB

Heb je een boot in jouw bezit? Dan heb je een buitenboordmotor nodig om te kunnen varen. Maar jouw buitenboordmotor heeft ook wel eens onderhoud nodig, denk aan het vervangen van de schroef (propeller). Als je dit zelf wilt doen, is het belangrijk om te weten wat voor maat schroef je nodig hebt. In dit blog vertellen we hoe je de schroef maat van jouw boot berekent.

Het belang van een bootschroef

Een bootschroef is hetzelfde als een propeller. Dit is een belangrijk onderdeel van de motor van de boot. Een bootschroef draagt de pk’s van de motor over naar het water. Het is belangrijk dat je de juiste bootschroef voor jouw boot kiest. De schroef moet namelijk de juiste toeren geven om jouw buitenboordmotor op het juiste vermogen te krijgen. Om de juiste schroef voor jouw boot te berekenen, kijken we naar de spoed.

Spoed van bootschroef

De spoed is het belangrijkste kenmerk van een bootschroef. Het verwijst naar de kromming van de bladen van de schroef. Het geeft de voorwaartse afstand (in inches) aan die een bootschroef zou afleggen bij een volledige rotatie. Een grotere spoed betekent meer kromming en daardoor een hogere topsnelheid. Als je te veel toeren maakt, is het beter om een schroef met grotere spoed te kiezen. Bij te weinig toeren kun je beter gaan voor een schroef met kleinere spoed. Dit zorgt voor minder kromming en dus een betere acceleratie.

Tips voor het kiezen van scheepsschroeven

Bij het kiezen van scheepsschroeven moet je ook rekening houden met het materiaal en het aantal bladen. De meeste schroeven zijn gemaakt van rvs, aluminium of, in sommige gevallen, kunststof. Voor kleinere motoren tot 40 pk wordt standaard een aluminium schroef gebruikt. Ook buigt aluminium meer mee, waardoor schade door rotsachtige bodems beperkt blijft. Het voordeel van rvs schroeven is dat deze sterker en minder kwetsbaar zijn dan de andere materialen. Dit maakt een rvs schroef duurzaam, maar wel duurder. Kunststof schroeven worden alleen gebruikt bij hele kleine buitenboordmotoren van 2 en 2.5 pk.

Daarnaast is er nog de keuze uit een 3-blads, 4-blads of 5-bladsschroef. De meeste propellers van een boot hebben 3 bladen, doordat dit de snelheid het meeste bevordert. Een schroef met 4 bladen zorgt voor betere acceleratie, maar een mindere topsnelheid. 5-blads schroeven hebben veel grip op ruw water en een zeer goede acceleratie, maar duidelijk minder topsnelheid. 4-blads en 5-blads schroeven worden meestal gebruikt voor de watersport.

Schroef boot berekenen

Jouw huidige schroefmaat en spoed maat kun je aan de buitenkant van de propeller hub vinden. Daar staat bijvoorbeeld 11 ¼  X 13 of 11.25 X 13. Het eerste cijfer is de diameter (11 ¼ & 11.25) van de schroef, het tweede cijfer is de spoed (13). Sommige merken hebben een andere aanduiding voor de spoedmaat.

 • Yamaha: 11 1/4 X 13 – G. Hierbij is ‘G’ het bladtype.
 • Mercury Mercruiser: 48-832832A45 21P. Hierbij is het laatste cijfer 21 de spoed maat.
 • Solas: 5111-093-10. Hierbij zijn de laatste vier cijfers de maten (9.3 is de diameter en 10 is spoed maat).
 • Volvo Penta: 814629. Dit merk gebruikt een eigen nummering.

Wil je de schroef van jouw boot laten berekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste schroef.

Onderhoud van jouw buitenboordmotor

Regelmatig onderhoud aan je buitenboordmotor is belangrijk. Het bevordert de levensduur van je motor aanzienlijk. Bij ons ben je welkom voor reparatie en onderhoud. Je kunt bij ons kiezen uit een kleine onderhoudsbeurt en een grote onderhoudsbeurt. Is er iets kapot aan jouw motor dat spoedig gerepareerd moet worden? Neem dan contact met ons op en onze monteurs zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk weer het water op kunt.

Meer nieuws & tips

impeller buitenboordmotor

Alles over de impeller van jouw buitenboordmotor

buitenboordmotor trimmen

Ontdek alles over jouw buitenboordmotor trimmen

boot propeller

Alles wat je moet weten over de propeller van een boot


Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op
 • Welke schroef heb ik nodig voor mijn boot?
  Moet het toerental van uw motorblok omhoog of omlaag? Onthoud dan de volgende vuistregel: voor elke 2 inch van een schroef veranderen de toeren per minuut met 400 toeren. Kiest u een kleinere spoed, dan gaat het toerental omhoog. Kiest u een grotere spoed, dan gaat het toerental omlaag.
 • Hoe bereken je de spoed van een schroef?
  Uw huidige schroefmaat en spoed maat kunt u aan de buitenkant van de propeller hub vinden. Daar staat bijvoorbeeld 11 ¼ X 13 of 11.25 X 13. Het eerste cijfer is de diameter (11 ¼ & 11.25) van de schroef, het tweede cijfer is de spoed (13).